Kidsproof?

Hoe maak je je voeding kidsproof? Zijn er geheimen of tips, dit probeer ik in deze pagina mee te geven aan jullie. 

Samen koken met de kinderen

Hoe ik het allemaal doe? Waar ik de tijd haal om te koken ? Ik maak er gewoon tijd voor, dit is mijn ontspanning samen met de kids. Wij koken heel graag samen en ik vind hun gezichtjes als ze je creaties zijn zoveel geld waard. Nee het is hier niet altijd een succes maar we laten ons niet ontmoedigen door een tegenvallend recept en proberen het steeds opnieuw tot het een succes is.

Samen koken met de kinderen leert hen ook nieuwsgierig maken naar nieuwe smaken. Ik weet uit mijn lessen dat ik geef op school dat je bij de start van de les alleen maar vieze gezichtjes ziet en bij het proeven van hun creaties alleen maar gelukkig gezichtjes ziet... het geheim? Het zelf maken.....

Door kinderen groenten te laten snijden, te helpen mixen ( met assistentie van mama) hen laten mengen,.... maak je hen enthousiast. Ze willen proeven van de rauwe groentjes die ze aan het snijden zijn, willen proeven wat ze net hebben gemixt.

Geloof me het werkt echt.... En als je zo je kind kan overtuigen? Daar doe je het toch voor als mama? 

Wat je niet ziet .....

Zie jij de prei en pastinaak in dit gerecht? Wees gerust de kids ook niet 

Ik merk dat als je de groenten niet kan zien de kinderen ze ook niet opmerken.. mijn trucjes. De zelfde kleur gebruiken zoals bv deze spelt saus of alles heel goed mixen. Zo kan ik in mijn verborgen groentesaus tot 10 soorten groenten verstoppen. Soms probeer ik al iets minder fijn te mixen en zo zal ik hopelijk met de tijd tot een saus komen met alle fijne groentjes in. 

Blijven aanbieden 

Mijn kind eet dit niet graag, gogh dat kan ik niet geven hoor thuis. Heb jij geluk met 2 zo makkelijke eters.... 

Ik noem mijn verhaal een missie. Mensen - ouders blijven motiveren en er in laten geloven dat gezond eten - veel variatie echt wel kan. Het vraagt alleen 1 iets van jou als ouder. Volhouden 

Het is het blijven aanbieden, blijven motiveren om te proeven ( hier moeten ze altijd proeven) , hen betrekken in het koken ermee.. rauw proeven en vooral er zelf van eten. Als jij als ouder het niet eet dan zal je kind zich ook niet gemotiveerd voelen om het ook te proeven, laat staan eten. 

En het gaat hier ook vaak eens fout en ik heb ook soms heel veel moed nodig om het vol te houden maar het loont, blijven aanbieden, anders aanbieden.. het werkt allemaal zolang jij als ouder het blijft volhouden. 


Hoe gaan wij op restaurant met 2 kids onder de 5 jaar. 

Vaak krijg ik de vraag hoe wij het doen om te gaan eten met onze kids. Wij gaan inderdaad soms eens eten met de kids maar nu ook niet dagelijks maar toch wil ik wel wat tips meegeven die bij ons altijd scoren. 

Ik start het bezoek al thuis, ik bespreek met de kids dat we gaan uit eten, wat er allemaal kan en ik vertel hen ook dat mama uiteindelijk zal kiezen wat ze eten en drinken, Ik ben en blijf een leerkracht zeker? 

Net voor we binnen gaan spreek ik hen nog even kort aan en dan kan het avontuur starten. Ik heb altijd een rugzakje vol mee, nee niet met een ipad maar met kleurboekjes, woordspelletjes , klein popje of enkele plastic dieren. Zo hebben ze de keuze, kunnen ze samen of individueel spelen of kunnen ze gewoon flink wachten op hun eten ook. 

Altijd heb ik ook bavetjes mee ( je weet nooit ) en een pakje doekjes, ongelukken met eten gebeuren altijd snel en zo kan je heel snel grote drama's vermijden. 

Tijdens het wachten spreken wij met de kids - laten we hen even bezig maar ze mogen nooit van hun stoel. Eens je hieraan toegeeft is het hek van de dam en krijg je ze nooit meer op hun stoel. Tenzij er een groot speelplein is natuurlijk.. dan mag het wel. 

Ik vraag altijd als het eten van de kids 2 min eerder kan komen dan kan je dit al snijden, hen laten starten met eten en daarna kan jezelf iets meer op je gemak eten. ( heel veel restaurants - bistro's doen dit automatisch) Ik sta er op dat ze eten met 2 bestekstukken en niet spreken met eten in hun mondje, thuis en overal waar we komen. 

Of het bij ons nooit fout loopt? 

Wat denk je ? Natuurlijk weigerden ze eens te eten, aten ze plots met hun handjes ipv bestek, viel hun glas water om maar zelf rustig blijven en geen drama maken is de beste oplossing. 

En bij het buitengaan en goed gedrag krijgen ze vaak zelf van de eigenaars een snoepje en anders een dikke kus van mama en misschien wel een snoepje uit mama haar handtas. Want hoe trots kan je zijn als de kids heel flink eten op restaurant?