Gezonde tussendoortjes : brownie en dadelballetjes

28-03-2018

Tussendoortjes en kinderen gaan heel goed samen. De fabrikant speelt hier op in en maakt steeds meer nieuwe tussendoortjes. Maar zijn deze allemaal wel zo gezond als de fabrikant doet uitschijnen? Vaak - meestal bevatten ze heel veel suiker - vetten en verborgen bewaarmiddelen of smaakstoffen. Zit er amper fruit in en toch staat er een fruitsoort in de naam? Mag dit allemaal, jammergenoeg wel. Het is aan ons als attente mama om de verpakking goed te lezen of zelf tussendoortjes te maken.

Brownies maar dan iets gezonder.

Het is een recept van Ellemieke Vermolen ( met een kleine twist van mezelf ondertussen )een prachtvrouw en mama die voor mij een voorbeeld is van hoe je het als mama kan aanpakken en het lukt haar ook!

Wat heb je nodig

- reep pure chocolade ( in kleine stukjes )

- 3 eieren

- 6 eetlepels cacao poeder ( zonder suiker)

- 125 g palmsuiker ( prachtproduct met lichte toets van caramel)

- 300 g amandelmeel

- 250 ml kokosmelk

- 1 kl vanille- essence

- snuifje zout

- 1 koffielepel bakpoeder

- notenmengeling ( 50 g, ik gebruik alle noten een beetje maar zeker altijd ook pecanoten )

Verwarm je oven voor op 180°C, meng alle droge ingrediënten samen in een grote bolkom. Klop in een kommetje de eieren samen met de kokosmelk. Meng dit goed en voeg dit hierna bij de het mengsel.Gebruik een bakvorm ( rechthoek, lage rand maar ook ovenschotel lukt perfect) bekleed deze met bakpapier of wrijf deze in met kokosvet.Doe het beslag in de bakvorm en strijk een beetje vlak met de achterkant van een lepel of pottenlikker. Leg daarna de stukjes chocolade ( je mag ook chocolade in het mengsel duwen ) en nootjes hierop en bak 30 min ( afhankelijk van je oven ) . Laat even afkoelen, ontvorm en geniet.

Je zal verstelt staan van hoe gezond deze Brownie is en toch die heerlijke smaak heeft.

Succes!

Kan je kindje mee helpen :

- versnijden chocolade en nootjes

- mengen ingrediënten

- kloppen ei en kokosmelk

- schikken van de chocolade en nootjes

Dadelballetjes

Dadelballetjes


Je neemt 1 kop dadels ( zonder pit ) en 1.5 kop kokospoeder of je kan ook kiezen voor 1 kop amandelmeel en 0.5 kop kokospoeder. Je mengt dit met blender, ik meng met babycook van Philips, want mijn mixer ziet mij dit niet graag maken. Rookt er soms als van. Snuifje zout en eventueel enkele druppels vanille essence. Als dit 1 geheel is dan draai je er kleine balletjes van en omwentel je deze met cacaopoeder of nog eens in het kokospoeder. Makkelijk en toch zeker 5 dagen houdbaar in een afgesloten doosje in de koelkast.


Kan je kindje mee helpen:

- dadel ontpitten

- afmeten hoeveelheden
- mixen
- rollen balletjes
- omwentelen in cacao of kokospoeder


Proeven:
- dadel
- kokospoeder
- mengsel voor het rollen

Heel veel succes en wees gerust de balletjes zijn sneller op dan dat je ze kan maken !