De fabriek van Uncle Bens en hun strijd voor duurzaamheid

16-01-2019

Of ik wou meewerken aan een campagne rond koken met kinderen van Uncle Bens? Of ik ook op bezoek wou komen in hun fabriek in Olen. Hoe kan je een foodie meer enthousiast maken voor een project. Mijn agenda kreeg een mooie kleurige vermelding voor het bezoek. Want dat wou ik toch echt wel eens zien. 

De aankomst 

Eenmaal aangekomen viel het mij direct op dat deze fabriek niet zo groot was als ik dacht, of zat er veel verborgen. Het ligt aan het water dus ik was onmiddellijk heel nieuwsgierig zou de rijst per boot komen? Om zo minder vrachtwagens op straat te hebben?

Uncle Bens en de strijd voor duurzaamheid

Na een kennismaking met de personen van Uncle Bens kregen wij de uitleg van wie Uncle Bens nu wel is. Uncle Bens is onderdeel van de Mars groep, jaja van de Marsjes en van heel veel meer. Het blijkt tot verbazing nog steeds een familiebedrijf te zijn en zo kunnen ze ook meer betekenen en bereiken op de markt van duurzaamheid.

 Want het telen van rijst is nu eenmaal een proces met een grote impact op de watervoorraden. Rijst blijft voor 1 op de 5 mensen een noodzaak om te overleven en met de komende bevolkingsgroei in er tegen 2050 44% meer rijst nodig. 

Dus wou Uncle Bens hun doelen stellen en er volledig voor gaan. Ondertussen door hun studies - immense inzet hebben ze al bereikt dat ze op hun rijstvelden 30% minder water verbruiken. Maar wat ook niet van onbelang is, de mensen die de rijst kweken hebben nu al 75% meer inkomen door de strijd voor duurzaamheid. Men kent nu de rijstboer waar men aan koopt. Hun doel om in 2020 is om 100% van hun rijst van duurzame bronnen te halen. Chapeau! Ze gebruiken nu al trouwens 100% hernieuwbare energie.

Ze strijden voor de vrouwenrechten van hun plantages en zorgen dat ze meer kansen krijgen.  Maar ook het welzijn en mensen hier gezonder bewust maken is een doel en daar gaat hun nieuwste campagne over. Weldra meer hierover want het is helemaal in de spirit of mijn blog - idee - visie. 

De fabriek 

Het moment van het bezoek was daar, wat keken wij uit naar de fabriek. Eerst waren er de  verplichte veiligheidsvoorschriften, het immens lachen met onze outfits. Ik ging zelf voor de veiligheidsschoenen want ja ik had hakken aan zoals altijd. 

We kregen eerst nog uitleg van de stappen die de rijst ondergaan voor het een afgewerkt product is. Hoeveel behandelingen ondergaat de rijst voor wij die vinden in de zakjes in de winkel.Het ondergaat zelf hou je vast 235 kwaliteitscontroles voor het op de markt komt. Hier zal er geen enkel fout korreltje rijst de buitenlucht zien. 

De fabriek was zoals je kon denken een zalige geur van rijst. Het gedeelte van het weken , stomen en deze bijhorende stappen kregen we omwille van hygiëne eisen niet te zien maar wel alle andere stappen. Wist je dat elk rijstkorreltje gecontroleerd word op kleine zwarte stipjes? Deze stipjes zijn helemaal niet gifitg - schadelijk, enkel iets minder mooi. Ieder korreltje wordt door lampen gehaald en gekeurd. Kan je geloven welke massa rijst dat we daar zagen voorbijkomen in 5 minuten. 

En zo gingen we verder in deze wauw fabriek. Ik haalde mijn hart op van geluk want dit is wat ik wil doen met mijn blog, achter de schermen, informatie opdoen om jullie nog beter te kunnen inspireren en samen met bedrijven die strijden voor een betere toekomst er echt ook voor gaan. 

Nog enkele leuke weetjes via onderstaande foto's , want er zit meer handige snufjes in een rijstzakje dan je dacht.