De gezonde versie van macaroni in kaas en ham

02-04-2018

Als je denkt aan de typische kinderkost dan denk je vaak aan ongezonde lekkere zoetige of vettige maaltijden. Een kind is niet voor oppervlakkige smaken en dat toont zich ook in hun favoriete maaltijden. Als mama is het de kunst om op een zo creatieve manier die ongezonde dingen om te buigen tot een iets gezondere versie hiervan. Lukt dit altijd? Nee helemaal niet, hier komt ook nog eens een ongezonde maaltijd op tafel. Maar dan genieten we er ook meer van...

Een favoriet bij de kinderen ( en ook veel volwassenen) is zeker en vast : macaroni in kaas en ham. Ieder kind kan je hiermee gelukkig maken.

Nu probeer ik al een tijdje deze kinderfavoriet om te buigen tot een iets gezondere versie die in hun ogen nog steeds fantastisch lekker is.

Je kan kiezen uit 2 opties van saus, de klassieke bechamelsaus komt hier niet op tafel. Ik maak ofwel de variant met courgette ( zie recepten van de verstopte groentenlasagne ) of ik maak een variant met speltbloem en rijstmelk. De kinderen merken helemaal het verschil niet, manlief ook niet. Dus deze missie is alvast geslaagd.

Pasta komt hier in huis enkel maar binnen in de vorm van volkoren, spelt, .... Geen witte pasta. Zelf wit brood is hier nooit in huis.

Waarom? Omdat je evengoed volkoren of spelt kan eten. Witte tarweproducten staan in mijn ogen gelijk aan lege energie.

Als je je auto bijtankt wil je toch ook goede diesel of benzine en geen variatie waar je minder ver mee kan rijden, evenveel kost en je auto meer slecht dan goed doet? Zo vergelijk ik vaak witte pasta en brood als mensen mijn redenering niet snappen.

Het niet lusten van deze producten kan ik verstaan maar met een kleine inspanning, aanpassingsfase is dit snel vergeten. Willen de kinderen het echt niet eten, zoek een tijdje naar een evenwicht tussen de hoeveelheid volkoren en witte pasta en schakel keer per keer meer over naar volkoren... ze zullen het niet merken. Onze kids groeiden op met volkoren, spelt, boekweit... dus kennen ze deze smaken al heel goed.

Nu heb ik al de witte klassieke saus met boter, bloem en melk een gezondere variant gegeven, de pasta een betere variant aangeboden.. maar waar blijven de groenten?

Ik voeg altijd op het laatste gestoomde broccoli toe aan dit gerecht. Kinderen zijn dol op broccoli, mooie kleur na stomen en heel veel smaak. Het brengt de juiste stoffen aan voor je lichaam en je eet tenminste bij deze maaltijd een portie groeten.

De portie ham en kaas verklein ik want hier kan je ook serieus mee overdrijven, en zo is mijn variatie op de favoriete kinderkost klaar.

Je kan dit makkelijk op voorhand maken als ovenschotel en zelf een extra portie invriezen. Het is echt een succes voor het hele gezin!

Waar kunnen de kids mee helpen

- ham knippen in stukjes

- broccoli roosjes snijden

- mengen van de saus en de pasta