Een weekplanning maken - inkopen - volhouden - budgettering

05-02-2019

Ik krijg vaak vragen van jullie hoe wij het doen om " slim " te kopen en te koken. Nu proberen wij echt wel hier aan te werken maar sommige weken zijn meer geslaagd dan andere. Maar is dat niet net wat het leven is, het is niet altijd een succes. 

Hieronder probeer ik te beschrijven hoe we het doen. Ik heb eerder al eens een blogpost geschreven maar hier zal ik er nog dieper op in gaan. Hoe we het doen met het budget en de planning zelf. 


Soms lijkt het misschien niet zo als je mijn gerechten bekijkt maar wij letten echt wel op de uitgaven van ons voedsel. Ik ben de master ( zo noem ik mezelf) in restjesdag. Ik denk soms dat dit de kunst is om niet met een overvolle koelkast van restjes over te blijven en zo ook onbewust te budgetteren. 

Ik start altijd met even een kijkje te nemen in de koelkast -diepvries en altijd te denken wat kan ik hier nog mee maken. Dit zijn vaak bijgerechten en toch zeker de gerechten die ik de eerste dagen van de week zal maken wegens houdbaarheid of versheid. Daarna ga ik dromen en denken aan wat we willen eten die week, ik bekijk de agenda en vorm een menu. Een vaste planning hebben we niet maar we streven naar 2 dagen vegetarisch per week en 1-2 keer vis per week. 

Daarna ga ik naar de vaste (droge ) keukenvoorraad kijken en schrap ik al wat we hebben. 

Het winkelen

Daarna maak ik mijn boodschappenblaadje, ik heb een enorm visueel geheugen en ga dan in mijn hooft op pad in de winkel en schrijf alles in de juiste volgorde op. Hilarisch misschien maar dit is zo handig. Ik schat ook altijd vooraf hoeveel het zal kosten en dan ga ik naar de winkel. Zoeken naar de prijzen of koopjes en zo ga ik door de winkel. Soms moet ik daar al mijn menu wat wijzigen omdat er iets niet is maar dat is allemaal geen drama waard he? Ik probeer ook niet meer mee te doen dan het lijstje, omdat dit net meestal dingen zijn die je niet echt moet hebben. 

Aan de kassa probeer ik dan de kassierster mee te zijn met de snelheid waarmee ze werken en dan kijk ik altijd mee op het scherm. Soms zit ik boven wat ik wou van bedrag maar soms ook echt onder en dan ja trots e! Ik probeer voor food per week onder de 100 euro te blijven. Dit voor 7 dagen ( ontbijt - middag - tussendoortje - avondmaal ). Soms valt een maaltijd weg maar heel weinig. Ik wil wel nog vermelden, alles is vers, gezond, geen blik of kant- en klaar en tussendoortjes zijn gezond . Iedere dag soep ( iedere dag verse sinds de soepmaker) en wij eten zo goed als geen varkensvlees. Kip - kalkoen en rund staan hier op de lijst. Vegetarisch maak ik altijd zelf en vis is jammergenoeg wel altijd een hap uit budget. 

Ik probeer echt wel het winkelbezoek op een vast tijdstip ( dag ) te doen om zo regelmaat te brengen en rust in mijn zenuwachtige hoofdje. 

Ik werk ook vaak tussendoor met de restjes en plan 1 - 2 restjesmomenten ( en die zijn echt lekker) en het aperitief in het weekend is het moment om restjes te gebruiken tot kleine hapjes. Leuk creatief zijn voor mij. 

Deze blog vul ik nog verder aan in de toekomst met mooiere foto's of tips. 

Mail mij gerust als je vragen hebt of tips, want ik wil zeker en vast ook van jullie nog veel leren.