Feestelijk gerecht met vis en groenten

05-12-2020

De feestdagen komen er meer en meer aan, dat het een speciale periode is dat is altijd maar dat het dit jaar nog specialer zal zijn... dat moet ik jullie niet vertellen denk ik.  We maken er het beste van, we maken er thuis iets warm van maar vooral ook heel lekker van. 
Deze schotel omvat haalbare stappen en vooral is heel lekker, kan je perfect op voorhand maken - is het hele jaar door lekker maar is misschien een No stress gerecht voor tijdens de feesten. 

Benodigdheden ( voor 4 personen ) 

8 aardappelen , 2 dl melk , 2 zalmmoten, 2 stukken kabeljauw, 16 scampi's, 200 g garnalen , 200 g knolselder , 1 el bloem , 1 el boter, 5 dl melk ( saus ) , peper - zout - 1 kl tomatenconcentraat ( voor de kleur van de saus , is optioneel ) , peterselie als afwerking 


saus type winter : 1 pastinaak , 200 g knolselder 

saus type zomer : 2 wit van prei , 200 g bloemkool 

Bereidingswijze

Kook de aardappelen met de pastinaak ( of bloemkool )  gaar in ruim water, kook in een andere kom de knolselder  gaar ( of stoof de prei even kort ) Pocheer de vis ( zalm en kabeljauw )  in ruim kokend water( 4 min is meer dan voldoende, scampi enkel de laatste minuut  ) . 

Blend de knolselder  samen met 1 dl melk tot een smeuïge massa. Maak je de zomerversie dan sla je deze stap over. Maak de klassieke roux ( bloem - boter en 3 dl melk ) en meng dit samen met het knolselder mengsel. Breng goed op smaak, indien de saus nog iets te dik is kan je nog wat  extra melk aan toevoegen. Een koffielepeltje tomatenconcentraat heeft een mooie kleur aan de saus en is altijd leuk .

Giet de aardappelen en pastinaak ( of de bloemkool )  af en maak een klassieke puree hiervan met de 2dl melk ( ook hier kan je zelf de hoeveelheid melk doseren ) , breng goed op smaak. 

Schik onderaan in de schotel royaal de puree van aardappel en pastinaak ( of bloemkool , schep hierboven de gestoofde prei )  . Schik hierboven de gepocheerde vis, bestrooi royaal met de scampi's en garnalen en overgiet met de saus, werk af met peterselie en plaats deze voor 30 min in een voorverwarmde oven op 180°C.

Geniet van deze schotel, geniet van dit gerecht op een gewone avond - een feestelijke avond of gewoon een moment samen. 

Deze schotel kan je perfect 2 dagen op voorhand maken of zelf invriezen. Teveel saus gemaakt? bij pasta en spekblokjes komt deze super uit .