Gebakken krokante Rog filet met stoemp : Vis van het jaar 2021

22-08-2021

Met heel veel trots kan ik jullie ook op deze blog de vis van het jaar voorstellen. Rog, het vraagt niet veel extra's, heerlijk op zichzelf. Goed bakken of pocheren en eerlijk deze vis speelt perfect de hoofdrol. Deze stoemp hierbij maakt het gewoon af, heel eenvoudig en de vis blijft de hoofdrol krijgen. Zijn beste plaats op tafel

Rog is een lokale vis, het is bijvangst.  De eer voor vis van het jaar is dan ook wel echt wel verdiend voor rog. Rog kan je niet invriezen dus is eentje die je koopt de dag dat je deze wil bereiden. 

Het is een duurzame keuze van vis. Meer informatie rond de duurzaamheid van rog kan je vinden via deze link : https://www.lekkervanbijons.be/vis/wat-je-moet-weten-over-rog-van-bij-ons  

Een echte meerwaarde van rog is dat de kinderen echt gek zijn van deze vis, het is de beste start om hen kennis te leren maken met vis eten op zich. De reepjes van de rog maakt het eten voor de kinderen heel leuk, dus zeker eens het proberen waard met hen. De stoemp die ik erbij maak is dan ook een extra aanvulling want de klassiekers met rog zijn meestal met kappertjes of een botersausje.

'Het hoeft niet altijd zalm of kabeljauw te zijn, de vissen van bij ons zijn minstens even lekker. Door lokale vis te kopen, ondersteun je onze vissers en de lokale economie. ‘

Kijk op https://www.lekkervanbijons.be/vis  voor meer info rond deze heerlijke vis en vele andere vissoorten van bij ons. 

Gebakken krokante rog filet met stoemp


Benodigdheden


4 roggefilets
margarine of boter
3 el bloem
1 eiwit
4 el paneermeel
8 aardappelen ( zachtkokend)
50 ml melk
1 eidooier
p & z
verse kruiden ( ik koos voor peterselie )
30 g waterkers kan ook jonge spinazie
50 g erwtjes
1/3 bloemkool
citroen


Bereidingswijze


Reinig en versnijd de aardappelen. Snijd deze in niet te grote stukken zo zijn de aardappelen sneller zacht. De verse kruiden hak je fijn en laat je even staan in een kommetje voor straks.


Ondertussen reinig en versnijd je de bloemkool. Voeg deze toe de laatste 5 minuten bij de aardappelen.
Maak de puree met de zachtgekookte aardappelen en bloemkool , melk , eidooier en kruiden.


Ondertussen paneer je de rog . Zet 3 diepe borden klaar : 1 met de bloem - 1 met eiwit ( die je goed losklopt met snuifje zout ) - 1 met het paneermeel.
Wentel eerst de rog in de bloem, daarne in het eiwit en als laatste in de paneermeel. Zorg dat de rog overal een laagje krijgt zodat het korstje echt overal aanwezig is, want dit maakt het net zo lekker toch?


Voeg de gespoelde waterkers toe aan de puree en meng even. Voeg nu ook de verse kruiden toe. Breng indien nodig op smaak met peper en zout.


Smelt ondertussen de vetstof in de vispan of een goede bakpan en wanneer de boter net niet bruin komt bak je hierin de rog. Heb geduld voor het draaien van de vis zodat de rog mooi korstje krijgt zonder dat het paneermaal aan de pan blijft kleven.

Dien onmiddelijk op en je kan eventueel afwerken met citroen.

Geniet van de rog, geniet van het gerecht en het samen zijn aan tafel .