Gezondere versie van Gratin aardappelen

24-01-2019

Sneeuw, korte dagen vragen om typische winterkost. Nu ben ik altijd al fan van gratin aardappelen. Ik probeer al een tijdje een gezonde variatie te maken op dit gerecht en nu is het zo goed als af in mijn ogen. Comfort winter food noem ik het. 

Benodigdheden: voor 4 personen

6 aardappelen, 1/3 bloemkool, 1 grote zoete aardappel, 200 g knolselder, 1 courgette , 200 ml rijstdrink ( rijstmelk ) , verse groene kruiden ( enkele takjes peterselie, dragon, ...) , peper en zout

Bereiding

Schil de zoete aardappel - aardappel en snijd in kleine schijfjes ( gelijke dikte is hier belangrijk, gebruik van een mandoline is ideaal hiervoor). Reinig de knolselder, courgette, bloemkool. Verdeel de bloemkool in kleine roosjes, stoof de courgette aan in een weinig olie, stoom de knolselder ( mag ook koken zijn ). 

Verdeel op de ovenschotel in afwisselende volgorde: laagje aardappelen - laagje zoete aardappel - laagje aardappelen - laagje bloemkool. 

Breng in een maatbeker de gestoofde courgette, gestoomde knolselder en de verse kruiden samen. Breng in een gelijke verhouding rijstdrink aan ( 1/2 mengsel van de groenten en 1/2 rijstdrink) , mix dit geheel en breng op smaak met peper en zout. Indien het te vloeibaar is kan je dit perfect nog even inkoken in de steelpan. 

Giet dit mengsel over de ovenschotel en zet deze voor 35 - 40 min in een oven van 180°C. Indien de tijd beperkt is kan je altijd de aardappel en zoete aardappel op voorhand even kort stomen. Zo is de schotel in 20 min klaar in de oven. Controle kan je makkelijk doen door even in de aardappelen te prikken. 

Heb je nog bloemkool , knolseder , courgette over dan kan je dit perfect gebruiken voor een macaroni met groenten saus, verstopte groentensaus of als bijgerecht voor de volgende dag.