Granola a la Katrijn

31-10-2018

Iedereen heeft zijn eigen manier om granola te maken. Ik heb ook mijn eigen favoriete manier. Het is gestart met het eten van aangekochte granola van Xavies en hierna ging ik eens zelf experimenteren. Rook in de keuken of minder goede smaken waren de start. Tot ik het recept van Steffie Vertriest onder de arm nam als basisrecept en zelf begon te experimenteren hiermee. 

Nu is granola niet iedere dag mijn ontbijt. Veel mensen zoeken hun gezonde start bij granola maar vergeten heel vaak dat er toch wel veel suikers in aanwezig zijn. Het is een leuke afwisseling voor mij in de week maar geen dagelijks ontbijt. Ook al maak je je granola zelf, wees eerlijk met jezelf ergens zit er wel iets extra zoet bij.  Ook serveren veel mensen dit te vaak met yoghurt - griekse yoghurt. Dit kan en mag maar is niet dagelijks nodig. Wissel af met plantaardige varianten en lever je lichaam ook zo meer afwisseling in de voedingsstoffen. 

Wat heb je nodig voor mijn granola basis 

- 200 g havervlokken

- 100 g notenmengeling ( hak ik zelf fijner met het mes) 

- 2 el ahornsiroop ( het meer dan zoete ingrediënt ) 

- 4 el gesmolten kokosolie ( kies voor bio variant en niet de gewone variant ) 

- 1 kl kaneel ( heeft gerecht zoete smaak zonder aanbreng suikers ) 

Wat voeg ik er allemaal extra bij: 

Extra kaneel, gedroogde veenbessen, reepjes kokos, gepofte gierst ( na het bakken in de oven ) , cacao nibs, super sprouts ( na het bakken ) , pompoenpitten of zonnebloempitten, ... Eigenlijk kan je heel veel toevoegen aan deze basis. 

Bereidingswijze

Meng alle droge ingrediënten samen in een bolkom, smelt de kokosolie samen met de ahornsiroop op een laag vuurtje. Voeg dit bij de droge ingrediënten toe en meng alles goed. Schik alles alles op een ovenplaat die bekleed is met bakpapier en bak dit geheel  25 - 30 min in een oven van 160 graden Celsius. Roer naar het einde eens om. 

Laat de granola  volledig  afkoelen en bewaar deze topper in een bokaal of leuke pot. 

Is ideaal om als geschenkje te geven als je ergens op bezoek gaat.