Hartige muffin

23-04-2018

Een lunchbox maken, een klein hapje of een hartig tussendoortje... iets wat ik heel graag doe.

Een boterhamdoos bestaat vaak uit boterhammen of sandwiches met zoet beleg. Maar het ontbijt was ook boterhammen met zoet beleg?

Misschien kunnen wij als ouder iets meer gaan afwisselen, proberen te gaan voor minder zoet. Het zijn heel kleine stappen in een richting met iets minder suiker voor onze kinderen als onszelf.

Deze muffin maak ik zowel voor de kinderen als voor bezoek. Strak beschrijf ik hoe je dit kan afwerken tot een hapje.

Voor deze muffin heb je 60 ml melk, 1 ei, 60 ml zonnebloemolie, 1 koffielepel bakpoeder 1 kl zout, ¼ gele paprika, 100 g geitenkaas of feta en 75 g quinoa nodig.

Je kookt de quinoa ( in water met groentenbouillon) en mengt dit na het afkoelen met al deze ingrediënten. Een heel simpel deeg en je kan hiermee 12 mini muffins maken.

Je kan variëren door bijvoorbeeld met olijven te werken in plaats van paprika, met stukjes ham , stukjes courgette, stukjes komkommer,... je kan echt creatief zijn of je aanpassen aan wat je in je koelkast hebt liggen.

Ik vul de vorm steeds met 2 koffielepels samen, gaat vlot en zo is er weinig prutswerk.

Ik varieer eens in mijn mini-donutvorm, kleine cakevorm of eens in een leuk cakepapiertje.

Je bakt deze gedurende 12 min in een oven van 180° C. Daarna koel je ze mooi af op een rooster. Ze zijn heerlijk zo maar als hapje bij bezoek of gewoon voor onszelf doe ik nog graag iets extra bij.

Vaak maak ik een Rilette van zalm, forel, makreel ..... ik kies heel vaak deze vissoorten omdat dit een perfecte smaakcombinatie vormt met de muffin.

Hoe maak je dit? Heel makkelijk : 100 g platte kaas of griekse yoghurt natuur mixen samen met 150 g vis en kruiden met peper en zout.  Je kan ook 100 g vis gebruiken en dit vermengen met 30g geitenkaas en 20 g gezouten boter, hier is dit wel iets calorie-rijker maar ook heerlijk! Je kan de muffins doormidden snijden en vullen met een spuitzak of mooi met een lepel met de rilette en zo opdienen.

Kinderen zijn dol op deze rilette en bezoek zal verstelt staan van hoe heerlijk dit is.

Heel veel succes met deze hartige muffin.