Herfstschotel met aardappel en spek

30-09-2020

Het weer van de afgelopen dagen is meer dan duidelijk een teken van het seizoen waarin we nu zijn. De herfst. De zon van de voorbije weken komt soms nog wat schijnen maar de grijzere dagen zien we meer en meer. Maar herfst is ook terug heerlijke smaken, heerlijke gerechten en heel veel gezellige momenten in huis. 

Benodigdheden ( voor 4 personen ) 

8 aardappelen ( zachtkokende ), 2 stalen prei , 150 g boontjes , 1 ui, 2 teentjes look , 250 g spekjes ( natuur ) , 1/2 potje ricotta , 150 ml melk , 1 kl curry, peper en zout, comté kaas , gemalen kaas ( of andere soorten heerlijke kaas passen ook bij deze schotel ) 

Bereidingswijze

Reinig en versnijd alle groenten en aardappelen. Versnijd de aardappelen in fijne plakjes en kook deze halfgaar( stomen mag zeker en vast ook ), blancheer de prei en de boontjes kort in kokend water. 

Giet de aardappelen af en schik deze in een vuurvaste schotel, daarna meng je deze met de geblancheerde prei en boontjes. Bak het spek samen met de ui en look en giet dit over het mengsel in de vuurvaste schotel. 

Meng de ricotta samen met de melk , currypoeder , peper en zout in een kommetje. 

Versnijd de stukjes kaas en verdeel deze over de schotel, giet hierna het mengsel van ricotta over de schotel en plaats voor 30 min in een oven van 180 graden Celsius, heb je graag een extra korstje kan je deze schotel enkele minuten onder de grill plaatsen. 

Je kan dit gerecht op voorhand maken ( 2 dagen ) en ook invriezen, hou dan alleen rekening met de dikte van de saus ( en ik zou de de schotel dan 20 min afbakken op 180°C  zowel bij het op voorhand maken alsook het invriezen ) 


Tijdens de afwas vult je huis met heerlijke zalige geuren en daarna kan je genieten van deze heerlijke schotel vol zalige verwarmende smaken.