Kinderen enthousiast maken voor een andere taal met Timio

21-02-2020

Dat wij onze 2 kleine schatten 2 talig opvoeden is misschien al lang geweten van jullie. Dat het soms niet altijd makkelijk is vertel ik er ook altijd graag bij. Wij leven nu eenmaal in een wereld vol van de nederlandse taal . Wij proberen dan ook zoveel als mogelijk frans in hun leven te brengen op een spontane manier sinds hun geboorte.

Wij zetten zoveel als mogelijk franse radio aan in de auto ( ik beken, ik luister nog heel vaak gewoon Mnm) als we tv of een film kijken kiezen we voor Franse zender en netflix staat standaard in het frans. We lezen veel voor uit Franse boekjes en vooral manlief spreekt frans met de kids.

Wij merken echt dat dit werkt. Wolraad komt 6 en hij verstaat zo goed als alles in het frans, op reis kan hij zelf op restaurant bestellen en hij kan daar spelen met kindjes. Super toch.

Maar het is een weg om hen te blijven prikkelen - enthousiast te maken op een spontane leuke manier. Toen wij de kans kregen om de Timio te testen waar je spelenderwijs een taal mee kan leren zeiden wij onmiddellijk ja.

Ons enthousiasme bij het openen van de doos was groots toen we onmiddellijk konden zien dat deze van design echt wel mooi is, geen schreeuwigere kleuren maar ook degelijk. Want kids blijven kids.

Eenmaal de kids thuis konden wij het ook hen tonen. Hun enthousiasme was ook zo groot want je kon zelf kiezen wat je wou van opdrachtjes - liedjes. Al snel koos Wolraad de disc van de auto's en Madeleine wou eerder verhaaltjes luisteren. Dit maakt het net sterk, je laat hen kiezen welke disc ze willen en laat hen op hun gemak ontdekken. Ze wisselen zelf heel makkelijk en het is echt degelijk. Je kan het bijna niet fout bedienen en het valt vanzelf uit na een tijdje , dus yes aan minder verbruik batterijen.

Hier spelen ze er op wanneer ze willen maar sporen we hen wel aan om 4 keer per week echt eens woordjes bij te leren. We zitten samen , ze kiezen 1 thema disc ( bijvoorbeeld de delen van het lichaam) en we oefenen ze samen. Eerst overlopen we ze allemaal en dan laten we de Timio ze zelf overlopen. Daarna sluiten we altijd af met liedjes, franse leuke kinderliedjes.

Je kan de Timio dus zelf laten woordjes vragen maar je kan ook zelf aangeven welke woordjes je wil horen. Heel leuk omdat het kind als het ware uitgedaagd word om het juiste woordje te zoeken, er is reactie bij een correct antwoord maar ook aanmoediging als het even fout is.

Of de Timio dus voor ons een succes is Ja

Maar nog even alle voordelen en nadelen samen

Voordelen

  • Zelf kiezen welke taal - disc ( keuze uit 6 talen : engels, spaans, duits, frans, chinees, nederlands )
  • Makkelijk in gebruik ( kleuters lukt dit perfect al ) disc is magnetisch
  • Leuke variatie van disc ( letters, cijfers, vormen, voorwerpen , dieren, liedjes, versjes,...)
  • Leuk design en stevig gebouwd
  • Volume kan je regelen ( altijd handig ) en je kan ook koptelefoon gebruiken
  • No wifi - bpa free - geen wifi nodig

Nadelen

  • Madeleine heeft zelf ontdekt dat duits ook leuke taal is, taal wisselen is niet zo moeilijk dus.

Meer info - filmpjes en zoveel meer kan je vinden op de site van Timio

https://timio.co