Krokante groentefrietjes uit de oven - Airfryer

11-04-2019

Met frietjes kan je bij iedereen of toch bijna iedereen scoren, met groentefrietjes moet je al iets meer je best doen om te scoren. Maar met dit recept kom je toch al iets meer in de richting van scoren bij groot en klein. Het was voor mij lang zoeken - proberen en eerlijk ik wil het nog een beetje verfijnen maar het is nu al krokant, zacht vanbinnen en heerlijk van smaak, meer dan genoeg dus al om het recept met jullie te delen. 

Benodigdheden: ( voor 4 porties friet ) 

zak groentefrietjes, zoete aardappelfrietjes ( beide koop ik kan en klaar in Lidl maar kan je ook zelf maken met iets meer tijd : dit omvat ongeveer : 2 zoete aardappelen, 1 wortel, 1 kleine pastinaak en 1/3 knolselder), 2 eiwitten, 1 el olie, kruiden naar eigen smaak ( ik voeg er altijd uienpoeder - peper - zout - curry -paprika aan toe maar soms experimenteer ik eens met wat er in de kast zit) - paneermeel of panko 

Bereidingswijze:

Blancheer of stoom de groenten voor een 3 minuten, zo zijn ze al niet meer zo hard en is de tijd in de oven ( en het gevaar op zwarte harde frietjes ) al veel minder. Dep ze daarna goed droog en wentel ze in een diep bord ( met de 2 eiwitten en 1 el olie die je losklopt) , omwentel de frietjes volledig en laat even uitleken voor je ze in het bord met paneermeel brengt . Probeer ook hier de frietjes zo volledig mogelijk te omwentelen met paneermeel. 

Leg daarna de frietjes op een bakpapier en plaats deze in een voorverwarmde oven van 200°C, draai na 10 minuten om en bak ze daarna nog eens 10 minuten. Het is een beetje afhankelijk van oven maar 20-25 minuten is normaal meer dan voldoende voor een krokant korstje . 

Voor de airfryer zal je in 2 keer moeten werken om ze te kunnen bakken, reken op 16 - 20 minuten voor de frietjes en ook halfweg draaien. 

Serveer ze met een beetje grof zeezout en geniet van deze gezondere variant van groentefrietjes.