Macaroni met kaas en tonijn ( en wat groentjes ;) )

08-06-2021

Niks ik leuker om te variëren met klassiekers, met klassieke waarden uit onze gekende keuken maar ook klassiekers waar je altijd mee scoort. Macaroni is er nu eentje waar je weinig neusjes voor ziet omhoog gaan dus maak ik graag variaties op deze topper. Vandaag koos ik voor een easy peasy voedzame versie met tonijn, inderdaad tonijn.

Kinderen zijn dol op deze smaak en eerlijk dit is ook wel een heel lekkere vissoort. Ik koos voor vis uit blik want wees eerlijk, heel veel hebben toch zo een blikje in de kast staan he. Hier staat deze instant en verdwijnt hij ook instant bij een pasta arrabiata , tonijnsalade voor op de boterham of balletjes voor in rode saus maar vandaag gaat deze eens de ham vervangen . Betaalbaar kiezen voor vis op deze manier en niet inboeten in smaak.

Dit gerecht met tonijn valt onder de noemer van easy comfortfood. Maar is dit ook een duurzame keuze als je voor tonijn kiest, tonijn uit blik.

Leuk weetje Wist je dat in België jaarlijks tot 17.000 ton tonijn geconsumeerd wordt, waarvan 2/3 thuis. Nog maar 20% van de tonijnverkocht in retail is MSC-gecertificeerd.


Het recept voor deze heerlijke schotel? 

Benodigdheden : 1 blikje tonijn, 1 gele courgette, 1 prei, 1 groene courgette , 1 teentje look, 1/2 ui ,  volkoren macaroni 

voor de saus : 30 g boter, 30 g bloem , 250 ml melk , 50 g geraspte kaas, 1 kl groentebouillon, peper en zout


Bereidingswijze 

Kook de pasta gaar

Reinig en versnijd de groenten en stoof deze samen aan. Start met de ui en look te fruiten en vul verder aan met de courgettes en prei. Laat goed sudderen en voeg de groentebouillon toe. 

Ondertussen maak je de witte saus en breng je deze goed op smaak met peper en zout, ook een snuifje curry doet het ook uitstekend in deze schotel.

Meng daarna de pasta, de uitgelekte tonijn, de saus en de groenten samen in een ovenschotel en bedek met de gemalen kaas. Plaats in de oven voor 30 min op 160°C of eet onmiddellijk op ( als alles nog warm is ;) ) 

Geniet van dit comfortfood en de variatie op de gekende macaroni. 

Eerst en vooral rijst dan de vraag? Hoe weet je of de tonijn duurzaam is.


Duurzaamheid met een blauw vinkje ? label

Let altijd goed op de verpakking als je tonijn koopt in de winkel. Het MSC- keurmerk is een eerste herkenningspunt om aan te duiden of de tonijn duurzaam is. Dit label helpt mij om de goede keuze te maken, de vangmethode die zo duurzaam mogelijk is voor deze vissoort en ook de overbevissing tegengaat.

Het keurmerk is het dus heel makkelijk om een bewuste keuze te maken . Nog uitgebreider of iets precies: MSC onderhoudt een standaard met strenge criteria om duurzame visserij te herkennen. Dit standaard wordt ism wetenschappers, bedrijven en natuurorganisatie goed onderhouden. Visserijen kunnen zich aan deze criteria laten toetsen en zo de erkenning van het blauwe vinkje krijgen.

MSCis niet zomaar een logo die je op de verpakking kan zetten. De jarenlange expertise , knowhow en voortdurend bij sturen van wwf en andere ecologische organisaties helpt de vissers op weg om nog duurzamer te gaan werken. De onafhankelijke audits op regelmatige wijze zorgen ervoor dat de visser meer moet doen dan enkel het logo behalen, het is een keuze van de visser, een keuze voor de toekomst van zijn vloot maar zeker ook voor de natuur.

Weet dat je perfect altijd kan achterhalen van waar je vis komt via het logo, alles is traceerbaar als je dit wil zoeken. Dus je keuze voor duurzaam is echt wel een keuze van duurzaamheid met MSC. Van boot tot bord is ook de waarheid achter MSC, achter dit alles zit een traceerbaarheid en met steekcontroles op DNA voeren ze nog extra controles uit.

Meer dan 1 soort tonijn

Ik heb heel lang bewust geen tonijn meer gegeten omdat ik weet had van de slechte toestand van de tonijn op dat moment. Nu als leerkracht voeding ,die zelf ook les gaf rond duurzaamheid ging ik voor de lessen op zoek - onderzoek en kwam ik toch wel tot de vaststelling dat dit MSC Label meer is dan een logo, er echt wel duurzaam gewerkt wordt en de tonijn het al veel beter doen dan jaren terug. Dus kies ik nu bewuster dan ooit voor vis met een label, een label die meer is dan een blauw vinkje. Het is een partnership waarin ook organisaties zoals wwf inspraak hebben keer op keer, per dossier.

Ook zijn er heel veel soorten tonijn , meer dan 40 soorten zwemmen er in de oeanen. MSC certificeert alleen de vissers die vissen op de soorten die het goed doen bijvoorbeeld de witte tonijn , gestreepte tonijn,... en het gaat ieder jaar de betere kant op gelukkig met deze tonijn.

Sommige visvangsten een tijdje geschrapt worden of zelf niet gecertificeerd raken omdat de kwalificaties niet gehaald kunnen worden.

Je kan dus met een gerust hart een blikje tonijn kopen in de winkel, maar kies die wel met het blauwe vinkje .

Samenwerking met MSC