Mama’s gezonde tips geeft de beste zorgen voor gezonde tandjes!

21-05-2019

De beste zorgen voor de kinderen

Als ouder wil je het beste voor je kinderen, nog meer dan voor jezelf. Je wil hen de beste zorgen geven en indien nodig zelf ook de beste medische zorgen krijgen.

Gelukkig kunnen wij in België rekenen op bekwame professionelen en hebben we een mutualiteit waar we terecht kunnen voor extra zorgen. Het Onafhankelijk Ziekenfonds zet extra in op gezonde tanden met Dentalia Plus. Tandverzorging is immers een noodzaak maar dient wel voor iedereen betaalbaar te blijven; iedereen verdient immers een mooie glimlach! Klik hier voor meer informatie over Dentalia Plus. https://jouwslimmezet.oz.be/tandverzekering-dentalia-plus/?utm_source=njam&utm_medium=gastblog&utm_campaign=2019-dentalia-plus  

Maar kan je als ouder zelf ook iets doen om de tanden van je kind gezond te houden?

Iedere ouder weet dat 2 keer poetsen per dag een must is en dat de keuze van een goede tandenborstel en tandpasta erg belangrijk is. Maar er is meer! Ik geef hieronder graag een aantal tips voor gezonde tandjes:

1) Start vanaf het eerste tandje.

In het begin is dit vaak meer een onderneming dan een succes, maar de aanhouder zal winnen! De aanwezigheid van fluoride in tandpasta heeft immers sowieso al een werking op de eerste tandjes. Zoek de juiste tandpasta in functie van de leeftijd van je kindje: iedere leeftijd heeft behoefte aan een bepaald fluoricide-gehalte, dus respecteer deze aanbevelingen. De hoeveelheid tandpasta die je nodig hebt is ongeveer een erwtje groot, veel minder dan wat wij normaal gebruiken. Om de 3 maanden koop je best een nieuwe tandenborstel, vanuit hygiënisch standpunt maar ook omwille van de kwaliteit van de haartjes van de tandenborstel.

2) Make it fun!

Kinderen vinden tanden poetsen vaak langdradig en saai. Maak de duurtijd visueel voor hen door gebruik te maken van een zandloper of van een app waarmee je samen met je kindje aftelt tot het poesten gedaan is. Er zijn ook tandenborstels die automatisch mee aftellen of die licht geven tot het poesten gedaan is. Je kan ook een liedje of een verhaal verzinnen om de kinderen het belang van goed poetsen te duiden. Een tandenborstel in de mond is vaak wennen voor de allerkleinsten, geef hen bijvoorbeeld een tandenborstel mee in het bad als speelgoedje en zo zullen ze uit zichzelf de tandenborstel in hun mondje steken en eraan gewend raken.

3) Poets samen!
Kinderen kijken op naar hun ouders en zullen veel makkelijker nieuwe dingen doen als jij ze als ouder ook doet. Let op, tot de leeftijd van 8 jaar poets je wel best nog even na bij de kinderen.


Voeding en gezonde tanden

Ook via de voeding kan je heel wat doen om de tanden van je kinderen gezond te houden.

De ergste vijand van de tandjes zijn de zuuraanvallen die ze ondergaan doorheen de dag en die hebben wijzelf als ouder vaak in de hand. Snoep is verre van de enige oorzaak van een slecht gebit: vele andere voedingsmiddelen zijn hier ook mee verantwoordelijk voor, zoals bijvoorbeeld suikerrijke dranken.

Daarom geef ik graag 2 leuke (suikervrije) receptjes mee die niet schadelijk zijn voor de tandjes!

1) Homemade ice tea

Omdat kinderen af en toe zin hebben in iets anders dan water maken wij thuis heel vaak homemade ice tea klaar. Vermits de gekende ice tea uit de winkel zeer suikerrijk is met slechts een beperkt thee-gehalte geef ik hieronder graag een eenvoudig recept voor onze eigen homemade suikervrije versie!

Benodigdheden:

1 koffielepel losse thee of infusie geschikt voor ice-tea (of je kan ook gebruik maken van een theezakje) , 1 l water, 1 fles met beugel, vers fruit, muntblaadjes.

Bereidingswijze:

Schep de losse thee in de fles en overgiet met water van 80°C, sluit onmiddellijk de fles en laat deze afkoelen. Je zal zien de thee zal dansen door het water en zijn unieke smaak en misschien ook wel een leuk kleurtje afgeven aan het water. Wanneer je de beugel opent zal de thee dansen tot op de bodem en kan je perfect zonder zeef deze ice-tea uitschenken. Je kan je thee nog extra pimpen door stukjes vers fruit toe te voegen en een paar takjes verse munt. Succes heb je zeker met deze ice tea!

2) Gekkegroentesapjes

Heel veel kinderen kijken uit naar sapjes bij het ontbijt of bij een vieruurtje, maar ook vruchtensapjes zijn een ware aanval op de tandjes. Daarom kiezen wij als alternatief vaak voor een groentesapje. Hiervoor heb je wel een sapcentrifuge nodig, maar eens je deze 2 gekke sapjes kent, is het een leuke activiteit om samen met de kindjes te doen.

Het oranje monster: 8 wortelen, 2 cm gember, ½ pastinaak en eventueel 1 rode appel


Doe de wortelen, gember, pastinaak en de rode appel in de sapcentrifuge. Doe het groentesapje in een leuk glas en serveer.

Het groene monster: 1 komkommer, 100 g spinazie, enkele takjes munt, 1 kleine pastinaak, 1 takje selder , ½ venkel.

Doe de komkommer, spinazie, pastinaak, selder, venkel en enkele takjes munt in de sapcentrifuge. Doe het sapje in een glas of beker en serveer.

Zo, heel wat handige tips om mee aan de slag te gaan. Wil je graag nog meer informatie voor gezonde tandjes? Kijk dan hier voor meer tips. Bovendien maak je ook nog eens kans op een waardebon van 250 euro van Decathlon. Want naast gezonde tandjes is voldoende beweging ook enorm belangrijk voor je kindjes. Doe hier mee met de wedstrijd. 

https://jouwslimmezet.oz.be/tandverzekering-dentalia-plus/?utm_source=njam&utm_medium=gastblog&utm_campaign=2019-dentalia-plus<br> 

Wie is mama's gezonde tips?

Ik ben Katrijn ( 33 ) mama van 2 schatjes van souschefs Wolraad ( 5 jaar ) en Madeleine ( 3 jaar), met mijn opleiding van leerkracht voeding is het meer dan een hobby het koken want er is ook de nodige kennis rond gezonde voeding en koken.

Wij proberen iedere dag iets te koken, hoe klein het ook is, en we proeven van alles.

Samen koken prikkelt bij kinderen om te gaan proeven en te genieten van hun eigen creaties. Ik wil tonen aan mama's en aan iedereen die ' gezonder' willen leven dat je perfect kan genieten van gezond eten. Eenvoudig haalbaar gezond koken voor en met het gezin daar staat mamasgezondetips voor.