Meesterlycke hamrolletjes voor en door kinderen

15-10-2019

Iedereen heeft prachtige herinneringen aan het op bezoek gaan en samen lang tafelen bij de grootouders. Toen de herfst dichterbij kwam wist ik keer op keer dat ook het witlof in ham en kaas er zat aan te komen bij oma en opa. Keer op keer kwam deze schotel vol Belgische trots op tafel en straalde mijn oma van geluk. Als kind was dit helemaal niet mijn ding en ga ik nu als mama op zoek. Op zoek omdat ik onze kinderen wel witlof wil leren eten, variates wil aanbieden met witlof... Maar ook op zoek naar een variant waarmee ik gelukkig ben als mama ( te verstaan onder heel veel groenten ) gezonde keuze van vlees en de kinderen ook volledig blij mee zijn. Iedereen kent de variatie met prei in plaats van witlof maar ik ging voor iets meer groenten.

Klaar? 2 groenten in de saus en en 4 in de rolletjes van Meesterlycke ham, 6 groenten in 1 schotel dat telt al voor onze portie groenten, als je weet dat ze allemaal van Belgische bodem zijn dan maakt je dit als fiere Belg toch nog gelukkiger.

Dus deze schotel komt hier vaak op tafel, ik varieer naar aanbod groenten maar de Meesterlycke ham is er altijd bij.. en welk kindje ( en de ouders) zijn er nu niet gek van een schelletje heerlijke ham?

Benodigdheden

Voor de saus :

1 courgette , 150 g spinazie, 150 ml melk , peper en zout

Voor de rolletjes

Meesterlycke ham, 2 wortelen, 1 wit van prei ( het groen van de prei is perfect voor in de soep), 2 stronken witlof , 2 bladeren van een savooikool

Bereidingswijze:

Reinig de groenten voor de saus en snijd de courgette in grove stukken ( perfect haalbaar voor de kids) , stoof deze aan in een pan, zorg dat de courgette zacht is. De schil blijft aan de courgette zo krijgt de saus een mooie groene kleur straks.

Reinig en versnijd ondertussen de andere groenten en stoom deze voor 2 minuten in een stoomoven - stoommandje of blancheer ze even kort. Dit is niet nodig als je het gerecht iets langer kan laten garen in de oven. Maar vaak is tijd onze vijand in de keuken en daarmee deze eventuele tussenstap.

Ondertussen is de courgette en spinazie gestoofd en mag je deze in een maatbeker of blender mixen samen met de melk. Mix tot je een gladde massa bekomt en breng deze saus op smaak met peper en zout. Tip: een snuifje curry doet dit gerecht nog meer eer aan.

Leg de Meesterlycke ham op een plank of bord en leg van alle groenten 1- 2 stukjes op 1 uiteinde van de ham. Rol deze mooi op en leg met de open kant van het rolletje naar benende in een ovenschotel. ( Met deze stap kunnen de kids perfect helpen en wie weet proeven ze wel niet van de rauwe groenten ) Doe dit voor alle rolletjes en overgiet daarna deze rolletjes royaal met de groene groentesaus. Plaats gedurende 20 min in een oven van 160° C of indien de groenten niet gestoomd of geblancheerd zijn op voorhand gedurende 30 minuten.

Serveer met aardappelen of met een boterham en geniet van deze Belgische trots, Belgische ham en heerlijke groenten van eigen bodem.