Mijn versie van gratin aardappelen

21-09-2020

Iedereen kent de zalige geuren van gratin aardappelen in de oven, maar iedereen herkent ook het gevoel na het eten van de gratin. Nu ben ik ook fan van die smaken - geur maar wou ik toch er mijn eigen idee van maken. Iets zoals je mij kent met groenten, met minder kaas en room of zelf geen van beide maar toch boordevol smaken en zalige geuren in huis. 

Benodigdheden ( voor 4 personen) 

6 aardappelen ( zachtkokend ) , 1/2 gele en 1/2 groene courgette (puur voor het kleur kies ik de beide en de rest gaat in de soep ) , 1 rode en 1 gele paprika , 4 blokjes diepvriesspinazie ( kan ook vers maar dan eerst stoven , 100g gestoofd ) , 1/4 bloemkool, 1 el bloem , 1 el boter , 200 ml  melk ( beetje afhankelijk van je dikte saus ) , peper en zout, 1 kl groentebouillon, 1 mespuntje curry poeder

Bereidingswijze

Reinig en versnijd alle groenten en aardappel. Snij de aardappel in gelijke schijfjes ( mandoline is hiervoor heel handig ) , kook de aardappel in ruim water halfgaar. Ondertussen stoof je de courgette, paprika met een weinig groentebouillon. 

Kook of stoom de bloemkool gaar en mix deze tot een glad geheel. Maak je klassieke roux en voeg na de melk de bloemkool toe en laat indikken tot de gewenste dikte. Breng goed op smaak met peper - zout - curry en mespuntje bouillon. Beste is niet te dik van structuur. In de oven zal dit nog uitkoken door het garen. 

Giet de aardappelen af en droog even op het vuur, schik daarna de aardappelen, de paprika - courgette in de vuurvaste schoten en overgiet met  de saus. 

Zet dit geheel voor 20 minuten in de oven op 180°C , de tijd om de hele keuken in orde te toveren en ook je  vlees - vis die je hierbij zal serveren te bakken of bereiden. Voeg de spinazie toe en roer goed om en plaats nog eens 20 minuten in de oven . Enkel nog de tafel zetten en iedereen aan tafel krijgen en je bent klaar. 

Nu is je ovenschotel klaar en kan je genieten van deze heerlijke schotel vol zalige smaken en zonder een " zwaar " gevoel achterna.