Mijn versie van rijst met curry

29-07-2020

Als je mij vraagt hoe ik het liefste rijst met curry eet dan weet ik het gauw. Liefst zelfgemaakt - rijst met wat verborgen schatten in en een appeltje als extra troef om te scoren bij ons thuis. Wij eten dit graag met kip maar ook zeker met een stukje zalm, geloof me heerlijke combinatie. 

Benodigdheden (voor 4 personen)

4 stukjes zalm, 1 courgette, 1 rode appel , 2 builtjes rijst, 1/3 broccoli, 1/3 bloemkool ( hierin kan je zelf kiezen - variëren en de rest verwerk ik dan voor soep - ovenschotels of gestoomd verder in de week ), 1 el bloem, 1 el boter ( en nog klein klontje boter om courgette te stoven), 150 ml melk en 150 ml groentebouillon ( kan je kopen - maken of snel maken door 1 kl bouillon in 150 ml water op te lossen), peper - zout en curry ( kies hier voor kwaliteitsvolle curry )

Bereidingswijze

Stoom of pocheer de zalm gaar, kook de rijst gaar ( kan je ook stomen ) , ondertussen was en versnijd je de courgette in stukjes, broccoli en bloemkool in kleine roosjes. Stoof de courgette op een zacht vuurtje gaar. Mix de broccoli en bloemkool tot een fijne korrel in de blender ( kan je ook kopen maar is even makkelijk homemade ) . 

Ondertussen maak je de bechamelsaus met als vloeistoffen ( melk en groentebouillon ) en breng je na het inkoken deze goed op smaak met peper - zout en curry. Wees in het begin niet te mild met de curry je kan altijd toevoegen maar uithalen is iets minder makkelijk. 

Laat de laatste minuut bij de rijst de bloemkoolrijst en broccilirijst meegaren en giet af. Was je appel en snij in dunne plakjes ( kan je ook in blokjes ).

Schik de rijst en de rijst van broccoli en bloemkool onderaan in de schotel, hierboven kan je wat appeltjes leggen en gestoofde courgette. Daarna schik je de zalm over de schotel en overgiet je royaal met saus.  Afwerken doe je met stukjes appel en courgette, een beetje zwarte peper on top als afwerken en klaar. 

Je kan deze schotel onmiddellijk opdienen maar het lekkere is als je deze nog even in de oven zet. Indien je hem onmiddellijk na het maken wil opwarmen, is 20 min op 180 graden Celsius goed. Indien je hem nadien wil opwarmen , reken je best op 35-40 min op 180 graden Celsius. Ik zou deze schotel wel afdekken met aluminiumfolie om het niet uit te drogen .

Deze schotel kan je invriezen en is tot 3 dagen houdbaar goed afgedekt in de koelkast. 

Deze curry zal je niet snel vergeten, maar misschien ga je vanaf nu wel curry uit een zakje vergeten. Bovenal geniet !