Succesrecept: Verstopte groentelasagne

02-04-2018

Verschenen in de Libelle van 1 maart bij de gezinsklassiekers. 

Supergroentenlasagne

ls je aan onze kindjes of iemand uit onze omgeving vraagt wat ze het liefste eten hier bij ons thuis dan antwoorden ze zeker, de lasagne van Katrijn of zeggen de kindjes de supergroentenlasagne. Het is mijn klassieker, blijver in ons gezin en een succesformule voor de kids en soms ook voor ons bezoek.

Waarom is deze lasagne ook een blijver, omdat ik de verstopte groentensaus ook gebruik voor zowel pizza ( zonder vlees bij), spaghetti bolognaise ( met vlees bij ) maar ook als saus bij gehaktballetjes of falafel. Ik vries deze saus in en heel vaak een redder in gezinsnood.

IngrediëntenA
Verstopte groentensaus:
1 rode paprika, 1 gele paprika, 4 wortelen, 1 aubergine, 2 uien, 1 teentje look, 1 wit van de prei, 1 bakje champignons, 150 ml tomatenpassata , 1 courgette, 500 g kalfsgehakt, 2el olijfolie of rijstolie
Gekke groentensaus:
2 courgettes, 2 el olijfolie, 1 kl curry poeder, peper en zout, rijstmelk
Opbouw lasagne:
Volkoren of groene lasagnebladen, gemalen kaas
Bereiding

Maak je groentensaus zoals je anders je spaghettisaus maakt, laat zachtjes stoven en mix daarna ( ik mix altijd tot het net geen gladde saus is, zo zie je nog een beetje kleurtjes zitten en heeft de saus meer structuur )

Bak het gehakt in een bakpan en voeg dit pas bij de saus als deze gemixt is. Kinderen hebben graag toch iets van beet in hun eten.. "papjes zijn voor baby's he mama!"

Ik kies voor kalfsgehakt altijd omdat er minder vetgehalte aanwezig is dan in varkensgehakt , je kan ook perfect kiezen voor een vegetarische lasagne met toevoeging van seitan.

Snij de courgette in grove stukken , stoof deze aan in een bakpan met olijfolie. Bak deze tot ze een zachtere kleur hebben en kruid af met peper, zout en een koffielepel curry poeder. Als de courgette zacht is doe je deze in een maatbeker ( best hoge maatbeker ) en volg je de verhouding ( de maatbeker moet gevuld zijn met de helft courgette en de andere helft rijstmelk , desnoods de hoeveelheid courgette in 2 keer mixen ). Indien nog nodig extra op smaak brengen met peper, zout en of curry.

Nu maak je de lasagne zoals je lasagne kent. Onderaan bolognaise saus, daarboven de lasagnebladen ( niet voorkoken, enkel voorkoken indien je minder dan 30 min hebt om

de lasagne te bakken in de oven) dan een laag van de courgettesaus en dit herhalen tot je genoeg laagjes hebt, potten leeg zijn of je ovenschotel overvol! Afwerken met gemalen kaas en klaar!

TIP:

Je kleuter - kindje kan perfect helpen bij:

- snijden van de champignons

- mixen van het courgettemengsel

- opbouw lagen

- het strooien van de gemalen kaas.

EXTRA : het proeven van rauwe groenten is altijd leuk om samen te doen.

Let op bij het mixen : snoer van de mixer pas in het stopcontact steken als de staafmixer al in de maatbeker staat en jij als ouder alles veilig acht. Sorry lieve prinsesjes jullie haar moet in een staartje om te mogen mixen!