Traybake met Kabeljauw : Week van de bewuste visvangst

02-10-2021

Een traybake heeft als kenmerk dat alles in 1 schotel zit , neem dus letterlijk maar van aardappelen - groenten als vis worden gegaard in 1 schotel in stapjes. Zo bespaar je niet alleen veel afwas maar bouw je eigenlijk zelf je gerecht op. De geuren in huis komen er dan ook gewoon ook in stapjes bij.


Kabeljauw is een dankbare vis, toegankelijk voor groot en klein en lekker. Mals en de witte kleur oogt op zich al smakelijk voor iedereen. Garen in de oven gaat heel makkelijk en op een bedje van halfgare groenten gaan de smaken mooi samen.
Ik kies dus bewust voor deze schotel, met bewust gevangen vis . Want ik weet graag waar mijn vis vandaan komt? Jij toch ook?

Benodigdheden

1 moot kabeljauw ( portie afhankelijk met hoeveel jullie zijn)

1 gele paprika

1 rode paprika

1 ui

½ venkel ( de rest gebruik ik voor preisoep )

½ gele courgette ( ook voor een heerlijk soepje met de venkel)

10 kerstomaatjes

Olijfolie

Kruiden

Basilicum

Aardappelen ( bintjes zijn hier heerlijk bij ) ( ik stoom deze altijd 5 min al voor : mindere gaartijd in de oven zo )

Bereidingswijze

Reinig en versnijd alle groenten en aardappelen. Eventueel stoom je even kort de aardappel

Snijd de aardappel in gelijke schijven ( de schil mag er zeker aanblijven )

Meng de paprika, courgette, venkel , ui en aardappel samen met goeie geut olijfolie en meng goed zodat alles voorzien is van een laagje olijfolie . Meng hierbij kruiden ( p & z , viskruiden, groentenkruiden mix ... )

Zet in de oven, als je kan dek je de schotel best af . Dit kan ook met aluminiumfolie. Na 10 min roer je alles eens goed door elkaar. Gaar alles ongeveer 30 min in de oven. Daarna schik je hierop de kabeljauw, stukjes citroen en gehalveerde kerstomaatjes. Plaats nog eens in de oven voor 15 minuten.

Serveer en geniet van deze (h)eerlijke schotel.

Wist je dat van 27/09 tot 5 oktober de bewuste visweek is. De bewuste visweek maakt ons ieder jaar attent op de nood aan juiste informatie rond visvangst. Het is nodig dat wij met de juiste kennis uit de natuur werken aan het behoud van alle vissoorten en maar vissen naar de soorten die in grote getale aanwezig zijn in zee en de vissoorten tijd geven als ze even niet meer zo aanwezig zijn. Maar ook moeten wij aandacht hebben voor de vis die duurzaam geteeld wordt om zo hun instandhouding in zee te waarborgen.

Dat we zorgen voor de vissers - hun bestaan en de eerlijke weg van de zee naar ons bord.

Zoals op kledij het etiket het land van productie staat willen wij ook graag weten waar ze de vissen halen, waar ze gaan vissen maar ook op welke manier.

Bewust kiezen voor gecertifieerde vis is dan ook een standaard die wij hier bij ons thuis hanteren. Het MSC en ASC label zijn dan ook labels die wij altijd kopen hier. ASC is verantwoorde kweek van de vissoort, dit is net als MSC een label die je helpt bij je keuze in de winkel .

Zo weet ik de weg van de vis tot bij mij thuis en ben ik zeker van het behoud van de vissoorten in zee.

Kabeljauw is zo een vissoort die extra zorgen verdiend. Door jarenlange overbevissing en het verwarmen van het water gaan deze vissen meer naar het Noorden gaan leven. De vis waar wij als kind mee zijn opgegroeid en heel betaalbaar was is nu niet meer de vis van dichtbij. Biologen zijn het er over eens dat een beetje opwarming van het water al voldoende is om het de kabeljauw hier moeilijk te maken, dus trekken ze naar het Noorden.

Bewust kiezen voor kabeljauw met Msc label of alternatieven opteren als afwisseling is dus iets waar we echt mee aan de slag moeten leren gaan. Denk aan koolvis, zeewolf,.. allemaal (h)eerlijke vissen van dichterbij. Allemaal witte vissoorten waar je makkelijk mee kan koken maar ook toegankelijk zijn voor iedereen aan tafel.

Chefs - bloggers en magazines moeten dus het goede voorbeeld gaan geven over hoe je beter kan omgaan met de keuze van vissoorten en het bewust kiezen voor MSC of ASC labels in de winkel. 


Meer info over de kabeljauw - het verhaal van Dagny Ros en waarom we bewust moeten leren omgaan met de keuzes van de vis kan je vinden via deze link  

https://www.msc.org/be/bewustevisweek/alternatieven-voor-kabeljauw

Dit recept is een samenwerking met MSC Belgium