Vegetarische ovenschotel

16-07-2020

Laagjes maken is heel leuk tijdens het koken, zeker als je bij het proeven de smaken dan voelt vermengen. Voelt samengaan en gewoon het lekker is samen. Deze schotel kan je maken met restjes van je groentesaus en aanvullen met wat je nog hebt van groenten. Het principe, groenten - groenten - groenten. 

Benodigdheden ( 4 personen)

Rode saus: 

1 rode paprika, 2 wortelen, 2 uien, teentje look, 1 wit van de prei, 1 bakje champignons, 100 g zoete aardappel, 2 takken selder , 150 ml tomaten passata , 2el olie, 

Witte saus: 

150 g bloemkool, 150g knolselder of witte kool , currypoeder, p&z , 200 melk 

1 aubergine, 2 stuk prei , eventueel parmezaan , zwarte peper , basilicum

Bereidingswijze :

Reinig en versnijd alle groenten. Snij de aubergine in dikke plakken, de prei in fijne reepjes. De groenten voor de witte saus mogen grof gesneden worden en rode saus snijd je in kleine blokjes. Schik de aubergine op een plank en bestrooi met zout  ( zo zorg je dat de bittere smaak deels verdwijnt maar ook minder vocht aanwezig is in de aubergine ).

Maak de rode saus: Stoof de groenten zacht en overgiet met de passata, laat alles sudderen en mix daarna tot een half gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. ( hier was het een restje saus van begin deze week ) 

Stoof ondertussen de prei en breng goed op smaak. 

Maak de witte saus ( was hier ook restje van de middag ) : Bloemkool en knolselder stoom of kook je zacht en hierna mix je de bloemkool - knolselder en maak je hiermee een sausje. Voeg 200 ml melk toe en ook mix dit tot een glad geheel en breng op smaak met peper - zout - curry. Indien dit nog te lopend is kan je deze kort even laten inkoken op het vuur maar het verwarmen in de oven zal hier ook zeker een gunstige factor 

Grill of bak de aubergine in een weinig olie tot deze lichtbruin gaat kleuren, breng op smaak met peper. 

Leg onderaan in de schotel de rode saus, beleg met een laagje gegrilde of gebakken aubergine. Schik hierboven een royale laag witte saus. Schik hierboven de gestoofde prei. Werk af met een laag witte saus eventueel kan je een laagje parmezaan opstrooien en wat extra kruiden en basilicum als afwerking. 

Geniet van deze heerlijke smaken die 1 worden bij het proeven, het zachte van de rode saus met de warme smaak van de curry. 

Deze schotel kan je invriezen of afgesloten bewaren tot 3 dagen in de koelkast.