Vegiballetjesfabriek

09-07-2020

Ieder kind is dol op balletjes, op aperitief en een krokante korstje. Maar niet veel mama's zien het zitten om de frituurketel aan te steken voor een balletje, laat staan als je je bedenkt wat die krokante balletjes uit de winkel vaak bevatten. Dus wat denken jullie van een echte vegiballetjesfabriek te maken bij je thuis. Kids helpen bij alle stappen  en groot en klein kan hierna genieten van de heerlijke super balletjes waar je wel van weet wat erin zit, klinkt als geslaagd zeker?

Benodigdheden:` ( voor 15 balletjes ) 

2 wortelen, 1 zoete aardappel, 1/2 bakje champignons , 8 el amandelmeel , 1 wit van ei, 100 g panko ( fijn gemaakt ), 1 el groentebouillon , 1 el olijfolie , rijstolie ( om ze in te bakken - frituren  in de pan)

Bereidingswijze:

Reinig en versnijd de groenten in kleine stukken ( champignon apart houden), laat de kinderen hierbij helpen. Schrapen van een wortel, schillen van een zoete aardappel en champignons versnijden zijn KIDSproof tot en met .

Stoom of kook de zoete aardappel en wortel gaar ( stomen 3 min ),  stoof ondertussen de champignon gaar in een weinig olijfolie en meng met de groentebouillon, 

Pureer ondertussen met een stamper de zoete aardappel en de wortel samen ( kookvocht afgieten bij het koken) , meng hieronder de champignon en voeg het amandelmeel toe. ( kinderen kunnen bij al deze stappen helpen, pureren doen ze heel graag )

Rol kleine balletjes, probeer ze allemaal even groot te hebben allemaal. Dompel ze daarna onder in eiwit ( loskloppen met een vork ), wil je een dikkere korst kan je het gehele ei gebruiken. Kidsproof stap 

Rol ze daarna in de panko en zorg dat er overal een beetje panko kleeft. Verhit daarna de rijstolie in een pan en bak de balletjes tot ze goudbruin zijn, draai ze regelmatig om. Opgelet deze stap is niet om samen met de kinderen te doen. De olie gaat hele hoge temperatuur aangaan. 

Leg daarna de balletjes op een keukenpapiertje om het overtollige vet te laten afdruipen. 

Geniet van de balletjes, geniet van het samen zijn.. geniet na van jullie werk. 

( deze balletjes kan je perfect invriezen als de fabriek iets te actief was)