Week van de bij en de mooiste bijenvriendelijke tuin in Sijsele en van Vlaanderen.

02-06-2019

Van 2 tot 9 juni is het de week van de bij. Met deze week wil men de mensen bewuster maken van de bedreiging voor de bij, we sproeien, snoeien er maar op los en laten heel weinig bij-vriendelijke planten meer toe in onze tuinen.

Wijzelf hebben sinds enkele jaren enkele stukjes speciaal voor de bijen in de tuin. Waarom? Bijen zijn zo goed voor onze natuur dus wij moeten misschien allemaal een beetje beter zijn voor hen. We krijgen niet alleen de honing van hen terug maar ook heel veel bloemen - bomen hebben nood aan de hulp van de bijen. 

https://weekvandebij.be 

Nu wonen wij dicht bij Damme en is Damme nu net niet een stad die zich meer dan veel inzet voor de bijen. Damme kiest  volledig voor een betere toekomst voor de bijen en werkt hier actief aan mee doorheen de hele stad. 

Wij gingen langs in hun bijenvriendelijke tuin in Sijsele en kregen daar een prachtige rondleiding door Chantal Van Rie, we kunnen Chantal bijna omschrijven als het meesterbrein achter deze tuin. Ik ken Chantal als vroegere collega die haar nieuwe dromen na gevonden heeft in het mooie Damme. 

Voor we er waren dacht ik dat dit ging gaan om een klein stukje tuin , een klein stukje park.. maar niets was minder waar. De bibliotheek die wij kennen was plots volledig omgeven door een park van bloemen - struiken, planten, velden met bloemen, paden en nieuwe elementen en dit allemaal om de bijen hun werk te laten doen... Er is zelf een stukje vol leuke hindernissen voor de kinderen allemaal in thema bij. 

Hoe snel kan je zo een mooie tuin maken? Heel snel als je dit resultaat ziet. In minder dan 4 maanden is dit een pareltje geworden voor de bijen met ideeën voor mensen met grote tuinen, stadstuinen of kleine plaatsjes groen. Je wilt bijna onmiddellijk aan de slag voor de bijen als je thuiskomt.. Je kan met heel beperkte ruimte iets prachtig maken voor de bijen en zo meedragen aan hun toekomst. 

De ogen van de kinderen en mezelf wisten niet waar eerst gekeken, het is er prachtig. Voor jong en oud, voor natuurliefhebber of gewoon iemand die op zoek is naar een mooi rustpunt of picknick plaats.. 1 adres vanaf nu.... Bij alle planten hangt een kaartje met de naam zo kan je echt wel iets opsteken en vooral zelf een bijenvriendelijke tuin maken. 

Het is een werk van heel veel dromen die werkelijkheid zijn geworden en alleen maar mooier zullen worden door het werk van de bijen en de mensen van stad Damme, het is een droom om te hebben en een nog grotere droom voor de bijen. 

Bijen hebben we nodig, meer dan nodig, bijen zijn de start van heel veel bloemen en vruchten... en als geschenk krijgen wij de heerlijke lekkere honing van hen... hoe mooi kan deze samenwerking zijn. 

Meer informatie over deze prachtige bijvriendelijke tuin in Sijsele kan je vinden via deze link: https://www.damme.be/thema/2954/mooiste-bijenvriendelijke-tuin-van-vlaanderen