Zuiders stoofpotje met Sardientjes

15-08-2021


Stoofpotje  met sardientjes - een herinnering aan een zomerse avond aan het strand 


Herinneringen aan een mooie reis, zalige zomeravond op een terras en een restaurantje die gekend was om zijn verse vis. Hier koos ik de suggestie van de chef en dit was dit heerlijke stoofpotje met sardientjes. Ik proef instant terug de smaken van toen ook al kan ik die chef zijn smaken niet evenaren. 


Als mama heb je vaak niet de tijd die je zou willen hebben om te koken. Vaak komt alles op je pad die je tijd inneemt en dan sta je daar. Geen idee om wat je kan maken, winkels toe of je ziet het helemaal niet meer zitten om met je 2 kleine kids te gaan naar de winkel ... Iedereen kent deze situatie en dan is mijn redding altijd vis in de diepvries of uit blik. 


Hier staan er altijd standaard enkele blikken vis in mijn voorraadkast ( denk aan zalm, tonijn , makreel, sardienen ) Het is de redding op zo een momenten, je kan er snel een maaltijd mee maken en eerlijk ze zijn mega lang houdbaar dus ook al vergeet je het blik eens in de kast veel kans dat die op die ene ' hopeloze' avond nog steeds goed is. Het is ook een heel betaalbare manier van vis kopen waar ik toch ook altijd rekening mee hou bij de aankopen. 


Het valt mij op dat meer en meer visconserven het MSC label krijgen. Ik kies hier zelf ook altijd bewust voor omdat ik duurzaamheid en behoud van de vis echt wel belangrijk onderdeel vind.
Wij geven als consument ook  zo aan , aan de visserij dat wij kiezen voor gecertificeerde vis en dit kan alleen maar een positieve invloed hebben op de toekomst van de vis. 


Er is ook amper een prijsverschil te merken tussen met MSC of zonder MSC label dus waarom zou je nog twijfelen?

Dus als je mij zou vragen waarom ik kies voor MSC? 


- ik ben zeker dat er controles gebeuren en dat een certificaat voor de visser niet blijvend is als ze niet voldoen
- het voorziet voor levensonderhoud voor vissers, illegale praktijken worden zo beperkt
- het beschermt de oceaan voor de toekomst door te zorgen dat iedere soort zijn ruimte en tijd krijgt om te groeien
- ik heb vertrouwen door de traceerbaarheid, zo weet ik zeker waar de vis vandaan komt en ben ik zeker van mijn keuze. 


Zuiders stoofpotje met Sardientjes 

Ingrediënten 

- 1 blik sardientjes ( kies voor kwaliteit hier ) 

-  4 zachtkokende aardappelen 

- 1 blik cubetti met fijne kruiden ( of kleine tomatenblokjes in blik ) 

- 2 teentjes look 

- 1/2 ui

- verse kruiden ( basilsicum - platte peterselie ) 

- 1 el groentebouillon 

Bereidingswijze 

Schil de aardappelen en kook deze halfgaar in een ruime hoeveelheid water. ( halfzacht want je moet ze nog kunnen versnijden voor in de schotel. 

Reinig en versnijd de ui en look. Fruit deze aan in een weinig olie en voeg hierna de cubetti toe. Voeg de groentebouillon toe en laat even stoven. 

Giet de aardappelen af, laat ze even uitdampen en snijd ze dan in gelijke delen. 

Neem nu een ovenschotel en schik de aardappelen en de saus ( tomaten - look en ui ) hier ruimschoots op. Plaats in een voorverwarmde oven van 180 graden voor 15 minuten. Ondertussen haal je de sardientjes uit het blik, was en versnijd je de verse kruiden en kan je jezelf ook alvast en glaasje rosé inschenken of iets anders lekkers. 

Haal nu de schotel uit de oven, schik de sardientjes op de schotel en overgiet met een beetje vocht uit de schotel. Plaats terug voor 10 minuten . 

Haal de schotel uit, schik er royaal de verse kruiden op en geniet. Met een stukje brood ( voor die heerlijke saus e ) , een glaasje . Pasta of rijst kan je ook serveren in plaats van aardappelen en de groenten, die kan je aanvullen naar hartelust. 

Maar bovenal geniet van een eenvoudige maaltijd - met ingrediënten die je meestal gewoon in huis hebt en waan je op dat zuiders terras. Wedden dat dit lukt met deze ovenschotel? 


Deze post is in samenwerking met MSC