Recepten reportage Tendes TV


Of wij een reportage willen invullen voor Tendens Tv? 

Heel graag , hoe meer mensen wij kunnen overtuigen van het gezond koken voor en met de kinderen hoe meer onze missie geslaagd is 

Om de reportage om te zetten tot daden kan je hierbij de recepten vinden. 


HAPJES 

Garnaalsalade met groente en fruit  :

Benodigdheden : 150 g garnalen, 1 hard gekookt eitje, 2 kleine komkommers ( of 10 cm van een grote komkommer ) , 1 groene appel, 2 el yoghurt, 10 takjes bieslook, peper en zout en curry

Bereidingswijze : Kook het eitje hard, reinig en versnijd ondertussen de komkommer - appel in heel kleine stukjes, knip de bieslook in kleine stukjes. 

Plet het eitje met een vork tot fijne stukjes, meng hierbij de garnalen, appel, komkommer en fijngesnipperde bieslook. Meng hieronder de 2 el yoghurt en breng verder op smaak met peper - zout en curry.  Dien fris op met een cracker 

Je kan dit recept ook afwisselen met gerookte zalm in plaats van garnalen. 

Zoete aardappelspread 

Kan je maken als hapje maar is ook ideaal om mee te nemen op de boterham doorheen de dag. 

Benodigdheden : 1 grote zoete aardappel ( 250  g ongeveer) , 3 -4 el olie ( ik koos voor sesamolie en zonnebloemolie ), peper en zout en eventueel een beetje groentebouillon. 

Bereidingswijze :Schil de zoete aardappel, versnijd in stukken en stoom of kook deze gaar. Blend de aardappel met de olie en kruiden in de blender en bewerk tot het een egaal geheel is. Proef en breng eventueel nog even extra op smaak.  

Wil je een beetje meer pit, voeg dan 1 cm geraspte gember toe aan dit gerecht. 


HOOFDGERECHT

Aardappelnestjes met balletjes in groentesaus

Benodigdheden : Rode saus : 1 rode paprika, 1 gele paprika, 4 wortelen, 1 aubergine, 2 uien, teentje look, 1 wit van de prei, 1 bakje champignons, 150 ml tomatenpassata , 1 courgette, 500 g kalfsgehakt, 2el olijfolie of rijstolie 

500 g kalfsgehakt , 8 aardappelen - melk - peper en zout - muskaatnoot

Bereidingswijze :Maak je groentensaus zoals je anders je spaghettisaus maakt, laat zachtjes stoven en mix daarna ( ik mix altijd tot het net geen gladde saus is, zo zie je nog een beetje kleurtjes zitten en heeft de saus meer structuur )

Maak zoals je gewoon bent aardappelpuree. Rol ondertussen kleine balletjes van kalfsgehakt en bak deze gaar in de pan. 

Spuit met een spuitzak nestjes op een bakpapier, bak deze 20 min in en oven van 180°C en vul daarna met de balletjes en overgiet met de rode verborgen groentesaus. 

Geniet van de nestjes die jullie samen met de kids maken, je kan de aardappelpuree ook nog aanvullen met groenten in en zo nog meer groenten toevoegen aan dit gerecht. 


DESSERT

Havermoutkoekjes 

Benodigdheden: 4 bananen , 200 g havermout eventueel kan je ook nootjes, cranberry, fondant chocolade toevoegen om het geheel leuker af te werken. Wil je graag nog wat extra smaak dan kan je 1 el amandelpasta toevoegen. Heb je dit niet in huis maar wil je het toch iets meer smaak geven ( is in mijn ogen niet nodig maar ieder zijn mening ) dan kan je speculoospasta toevoegen of pindakaas. Let op dit levert wel energie en geraffineerde suikers.

Dit is een recept zonder geraffineerde suikers en scoor je toch heel goed bij je kinderen, dit is pure Win Win dus.

Bereidingswijze : Verwarm de oven voor op 180°C.

Je plet de bananen ( met een stamper gaat dit heel vlot en kunnen de kinderen volledig doen) tot een dikke massa, daarna voeg je de havermout toe en meng je dit geheel heel goed tot 1 massa indien je amandelpasta bij wil doen doe je dit op dit moment. 

 Leg daarna op een bakpapier de hoopjes en werk af met nootjes of chocolade als afwerking. 

Bak gedurende 15 min op 180°C , dit kan afhankelijk zijn van de oven